Cand a inceput reciclarea hartiei?

La 28 aprilie 1800, un producator de hartie englez pe nume Matthias Koops a primit primul brevet de inventie pentru reciclarea hartiei (brevetul englez nr. 2392) intitulat: Extragerea cernelii din hartie si transformare unei astfel de hartii in pulpa. In 1801, Koops a deschis o fabrica de hartie in Anglia, care a fost prima din lume care a produs hartie reciclata folosind deseuri din hartie folosita. Doi ani mai tarziu, fabrica lui Koops a dat faliment , insa procesul brevetat de reciclare a hartiei afost ulterior folosit de fabricile de hartie reciclata din intreaga lume.

Ce este hartia reciclata?

Hartia de copiator reciclata este  hartia folosita si apoi transformata din nou in hartie de copiator. In contrast  hartia de copiator virgina  este rezultata prin prelucrarea masei lemnoase.

Ideal ar fi ca hartia de copiator reciclata sa provina 100% din hartia folosita de consumatori (birouri, gospodarii, administratie, etc.) aceasta din urma fiind denumita "deseuri post consum". In practica se obisnuieste deseori ca deseurile post consum sa fie amestecate cu deseuri ce rezulta din procesul de productie al hartiei virgine.

Tot in spiritul protectiei mediului hartia de copiator reciclata rezultata (care are un grad de alb mai scazut) ar trebui utilizata ca atare. O hartie de copiator reciclata alba presupune adaugarea unor inalbitori suplimentari care nu sunt tocmai prietenosi cu mediul inconjurator.

Este hartia de copiator reciclata la fel de buna ca hartia standard?

La prima vedere vazand gradul de alb mai scazut in comparatie cu o hartie obisnuita ai putea avea retineri in a o folosi.

Oare nu se va bloca in imprimanta? Hartia reciclata afecteaza durata de viata a imprimantei? si alte asemenea intrebari.

Aceste intrebari sunt legitime dar ele se refera la vremuri demult apuse. Tehnologia de fabricare a hartiei de copiator reciclate a evoluat atat de mult incat in afara gradului de alb toate celelalte caracteristici sunt similare hartiei de copiator standard.

Ce grad de alb are hartia de copiator reciclata?

Hartia de copiator  reciclata are un grad de alb sensibil mai mic decat harta de copiator virgina. Totusi noi o recomandam pe aceasta. Imaginea pe care o proiecteaza partenerilor dvs. acea de companie care este atenta cu mediul inconjurator fiind astfel racordata la marea dezbatere despre incalzirea globala.

Daca totusi doresti o hartie de copiator reciclata dar care are un grad de alb la fel cu al unei hartii standard, atunci poti folosi hartia de copiator reciclata tratata cu inalbitori al carui aspect este aproape similar cu hartia de copiator virgina.

hartie pentru copiator reciclata cu aspect natur hartie pentru copiator reciclata alba
fisa tehnica hartie pentru copiator reciclata, A4, 80g/mp, Recyconomic Classic fisa tehnica hartie pentru copiator reciclata, A4, 80g/mp, Recyconomic Pure

Hartia de copiator reciclata este mai ieftina decat hartia de copiator standard?

Contrar bunului simt comun pentru care hartia de copiator reciclata este un produs de calitate inferioara, preturile pentru hartia de copiator reciclata sunt in general putin mai ridicate (3-5%) decat pretul unei hartii de copiator standard.

Exista motive obiective pentru acest aspect.

Primul are legatura cu legea  cererii si a ofertei. Deoarece cererea de hartie de copiator virgina este deocamdata mai mare decat pentru hartia de copiator reciclata, producatorii sunt capabili sa o produca in cantitati mai mari si deci la costuri mai mici. Si atunci pentru noi toti exista conceptul de "vot cu portofelul". Continuati sa cumparati hartie de copiator reciclata si astfel dati un semnal producatorilor ca cererea exista si merita facute investitii in vederea productiei in cantitati mai mari si in consecinta la costuri mai mici.

Al doilea motiv este legat de raritatea materiei prime. Hartia ce se colecteaza este inca insuficienta pentru a acoperi toata cererea de hartie de copiator.

Al treilea motiv vine din zona procesului de productie. Tehnologia de realizare a hartiei de copiator reciclate parcurge aceleasi etape ca si in cazul productiei de hartie de copiator standard adaugandu-se in plus procesul sortarii de impuritati (capse, agrafe, etc) si cel al curatirii de diverse cerneluri rezultate din tiparirea hartiei. Etape  care adauga costuri suplimentare.

De ce sa cumpar hartie de copiator reciclata?

Economiseste copaci. Fibrele din hartie pot fi reciclate de pana la 7 ori.

Economiseste apa. Producerea unei tone de hartie reciclata necesita cu 60%  mai putina apa decat in cazul hartiei virgine.

Economiseste energie. Procesul de productie foloseste cu 31% mai putina energie decat in cazul hartiei virgine

Reduce utilizarea substantelor chimice toxice, avand nevoie de mai putina albire.

Curata si neutralizeaza hartia folosita de cerneluri si alte substantele chimice, in loc sa le elibereze in mediul inconjurator odata cu aruncarea hartiei.

Intareste brandul companiei. Utilizarea hartiei de copiator reciclate dovedeste angajamentul companei fata de mediul inconjurator.

Ce solutii am daca nu ma simt cofortabil cu utilzarea hartiei de copiator reciclate dar ma simt responsabil fata de mediul inconjurator?

Folosirea hartiei de copiator reciclate cu un continut cat mai mare de deseuri post consum este cea mai buna alegere pentru conservarea mediului.

Daca ne dorim o hartie cu un grad de alb mult mai mare, dar totusi suntem persoane ce vrem sa contribuim activ la sustenabilitatea mediului inconjurator, ar trebui sa optam pentru hartie de copiator certificata FSC.

Certificarea FSC este singura certificare acceptata pe plan international de toate organizatiile ecologiste. Producatorii de hatie de copiator certificati FSC, au un plan complet de gestionare a materialului lemnos ce asigura reinnoirea padurilor in conditii atent monitorizate. Acest lucru confirma ca producatorii de hartie de copiator replanteaza copacii taiati, stabilind astfel un ciclu durabil de viata pentru plantatiile respective.

Hartie pentru copiator certificata FSC:

Hartie copiator A4, 80g, Maestro Standard +

Hartie copiator A4, 80g, Xerox Business

Hartie copiator A4, 80g, Navigator Universal