Creioane colorate profesionale? Cate tipuri de creioane colorate exista? Care sunt cele mai bune? Pe care ar trebui sa le cumpar? Probabil ca ati desenat cu ele in copilarie, dar acum este momentul sa aflati mai multe  despre creioanele colorate . Acest ghid pentru incepatori va ofera gama de informatii necesara unui artist in devenire, astfel incat sa alegi in cunostinta de cauza creioanele colorate potrivite.

Introducere

Inainte de a deveni un mediu de arta, creioanele colorate erau folosite pentru marcare. Deși nu este clar exact cand au fost create, la inceputul secolului al XX-lea au fost fabricate primele creioane colorate de calitate dedicate special artistilor. Un creion colorat este alcatuit dintr-un miez (mina) , format dintr-un liant si un pigment,  invelit cu un strat protector din lemn. Cu toate acestea, exista creioane colorate fara invelisul din lemn sau creioane la care lemnul a fost inlocuit cu un polimer ce imita lemnul. Creioanele colorate sunt un mediu artistic similar cu creioanele din grafit, cu exceptia faptului ca permit desene artistice multiplu colorate. Desi exista mai multe marci diferite, nu toate creioanele colorate sunt identice. Chiar si in cadrul fiecarei marci, exista o varietate de factori de luat in considerare atunci cand alegeti creioanele colorate.

Ce tipuri de creioane colorate exista?

Creioanele colorate variaza in functie de tipul de liant din miezul pigmentat. Liantul tine pigmentul impreuna si poate determina duritatea sau moliciunea minei. Creioanele colorate de inalta calitate vor avea un raport mai mare intre pigment si liant (evident in favoarea pigmentului). In functie de liantul utilizat creionele colorate pot fi: -pe baza de ceara -pe baza de ulei -baza de guma arabica Creioanele colorate pe baza de guma arabica sunt denumite in general creioane solubile in apa sau creioane colorate acuarela. Factorii care trebuie luati in considerare la selectarea creioanelor colorate sunt: -moliciunea sau duritatea minei -potentialul de amestecare -potentialul de stergere -rezistenta miezului, -pretul.

Creioane colorate pe baza de ceara

Creioanele colorate pe baza de ceara folosesc un liant de ceara pentru a tine impreuna pigmentul in miezul creionului colorat. Acestea sunt in general creioanele scolare sau creionele din gama pentru artisti incepatori. Fiind folosite inca din clasele mici de scoala ele sunt extrem de populare. Cu toate acestea, este posibil sa fiti mai familiarizati cu un creion colorat pe baza de ceara dura. Artistii si profesionistii folosesc de obicei creioane colorate pe baza de ceara de calitate superioara cu o mina mai moale (raport mai mare de pigment la liant). Creioanele colorate pe baza de ceara sunt mult mai usor de amestecat pe hartie decat creioanele colorate pe baza de ulei. De asemenea, sunt mai usor de stratificat, deoarece la o apasare similara depun mai putina culoare pe hartie. Deoarece acestea au miezuri mai moi decat cele pe baza de ulei, din pacate sunt mai predispuse la rupere. Deoarece depun mai putina culoare, creioanele colorate pe baza de ceara sunt, de asemenea, sunt si mai usor de sters. In schimb aceste creioane creeaza,  mai multe resturi decat cele din ulei. Asigurati-va ca periati frecvent suportul pe care desenati pe tot parcursul procesului de desen. Nu doriti sa va contaminati opera de arta. Reziduurile dintr-o culoare pot interfera cu alta culoare atunci cand va doriti cel mai putin. Desenele facute cu creioanele colorate pe baza de ceara, dupa o perioada de timp, pot dezvolta  la suprafata o glazura alba si neclara cunoscuta si sub numele de floare de ceara. Creioanele colorate pe baza de ceara de calitate inferioara sunt mai predispuse la acest efect. Pentru a indeparta floarea de ceara, puteti folosi o carpa moale pentru a o sterge. Daca doriti sa o preveniti cu totul, ar trebui sa folositi un fixativ special. Cu toate acestea, fixativele pot schimba uneori culoarea operei dvs. de arta, deci fiti precauti cand decideti sa il aplicati.
Creioane colorate 48culori/set, Color Peps Maped Creioane colorate 36culori/set, Fantasy Koh-I-Noor Creioane colorate 24culori/set, Eco Faber Castell-FC120124

Creioane colorate 48culori/set,

Color Peps Maped

Creioane colorate 36culori/set,

Fantasy Koh-I-Noor

Creioane colorate 24culori/set,

Eco Faber Castell

Creioane colorate profesionale pe baza de ulei

Creioanele colorate pe baza de ulei folosesc un liant pe baza de ulei vegetal pentru a tine impreuna pigmentul in miezul creionului colorat. Creioanele colorate pe baza de ulei pot avea in continuare ceara in miezul lor, dar au un continut de ulei mult mai mare prin comparatie. Aceste creioane colorate au un miez de mina mai dur decat ceara, ceea ce duce la o rezistenta la rupere mai mare a minei. Cum era de asteptat, creioanele colorate pe baza de ulei sunt rezistente la apa. Dupa cum s-a mentionat mai sus, creioanele colorate pe baza de ulei nu se amesteca la fel de usor si pot fi mai greu de stratificat decat cele pe baza de ceara. Cu toate acestea, ele creeaza mult mai putine resturi in timp ce deseneaza si nu dezvolta in timp asa numita floare de ceara . Creioanele colorate pe baza de ulei pot fi mai dificil de gasit in magazinele obisnuite, dar cu siguranta sunt vandute la magazinele de arta si pe site-uri specializate. De asemenea, au un pret mai ridicat decat creioanele colorate pe baza de ceara.
Creioane colorate 24culori/set, cutie metal, Polychromos Faber Castell       Creioane colorate 48culori/set, cutie metal Goldfaber Faber Castell            Creioane colorate 24culori/set  Polycolor Koh-I-Noor 

Creioane colorate profesionale acuarela

Creioanele de acuarela sau creioanele solubile in apa au un liant arabic de guma pentru miezul lor pigmentat. Liantul de guma araba poate fi activat de apa care permite pigmentului sa se amestece cu apa, la fel ca acuarele.
Creioanele în acuarela nu sunt creioane colorate traditionale. Nu poti folosi aceleasi tehnici de desenat.Creioanele în acuarelă nu se stratifică în același mod ca și creioanele colorate și nici nu pot fi lustruite în același mod. Acest lucru se întampla pur și simplu pentru ca creioanele în acuarela au un liant diferit. Aceasta înseamnă că creioanele de acuarela sunt din punct de vedere tehnic un mediu complet diferit.
Activarea creioanelor de acuarelă Desen realizat cu creioane colorate acuarela Creioanele acuarelă prezinta un liant solubil în apă care dispersează pigmentul atunci când se adaugă apă. Activarea creioanelor  acuarela cu apa se poate face in doua feluri.
Culoarea poate fi adăugată pe suprafață de lucru cu creionul și apoi stropita cu apa pentru a „activa” mediul. Acest lucru produce un aspect care este foarte asemănător cu o pictură în acuarelă.
Creionul poate fi, de asemenea, udat cu o pensulă sau scufundat în apă înainte de a desena cu el pe suprafața de lucru.
creioane colorate acuarela faber castell creioane colorate acuarela maped creioane coloarate acuarela mondeluz koh i noor
Creioane colorate acuarela 36 cul/set in cutie metal A.Durer Faber-Castell  Creioane colorate acuarela 48 cul/set in cutie metal Maped Creioane colorate acuarela 72 cul/set Mondeluz Koh-I-Noor

Creioane  colorate cerneală solubile în apa

Derwent produce un produs numit creioane colorate „Inktense”. Creioanele  cerneală se comportă în mod similar cu creioanele  acuarelă, dar când sunt activate cu apă, culoarea este mult mai intensă. Creioanele  cerneală sunt  solubile în apă. Odată ce straturile activate s-au uscat, ele devin permanente ca cerneala. Acest lucru permite aplicarea unor straturi suplimentare deasupra, producând un efect de geam care este puțin mai dificil de realizat cu creioane de acuarelă.
Activarea creioanelor Inktense

Desen realizat cu creioane cerneala Inktense

 

Ce marca si tip de creioane colorate profesionale ar trebui sa cumpar?

Fiecare tip de creioane colorate are avantajele si dezavantajele sale. Va sugeram sa testati diferite tipuri de creioane colorate pentru a determina ce se potriveste cel mai bine stilulului dvs. de desen. In acelasi timp puteti desena folosind un mix de tipuri de creioane colorate. Ca incepator, poate ar fi bine sa incepeti cu creioane colorate pentru elevi. Puteti incepe sa investiti in clasa profesionala odata ce capatati experienta. Daca bugetul nu este o problema pentru dvs., materialele de arta de calitate profesionala vor fi intotdeauna cea mai buna solutie.

Ce alte produse imi trebuie pentru a realiza un desen artistic?

Atunci cand veti dori sa incepeti sa folositi creionele colorate in scopuri artistice trebuie sa stiti ca veti avea nevoie si de alte accesorii pentru  a realiza un desen artistic. Fara a avea pretentia ca facem o lista completa va trebui sa aveti in vedere (in functie si de creioanele folosite) urmatoarele:pensule, blendere, tortilioane,  terebentina, diversi solventi, o perie sau spray cu aer, benzi adezive de mascare, gume si ascutitori. Dintre acestea poate cele mai importantante sunt ascutitorile si gumele. De aceea le vom trata separat in alte articole viittoare ale blogului nostru.

Concluzie

Dupa cum putem vedea clar, exista o varietate de creioane diferite care sunt „colorate”. Tendinta este de a le eticheta pe toate ca „creioane colorate”. Dar, dupa cum putem vedea aici, fiecare tip de aceste „creioane colorate” este clar diferit de urmatorul. Intelegerea liantului și modul in care acesta se comporta va face diferenta in aplicatiile dvs. și in piesele de arta pe care le creati cu ele. Acum ca ai citit articolul nostru poti da frau liber imaginatiei