Caietul, indispensabil (inca) la scoala sau birou.

In pofida informatizarii tuturor activitatilor, caietul ramane obiectul care ne insoteste de cand mergem la scoala si pana cand vom intrerupe activitatea profesionala. In aparenta, un produs banal, caietul este prezent in oferta magazinelor fizice si virtuale intr-o mare varietate de preturi si caracteristici. Daca vrei sa faci o alegere in cunostinta de cauza ar fi bine, sa citesti ghidul Papetti, unde vei descoperi cele mai importante criterii de selectie.

Formatul

Formatul este primul criteriu de selectie. Caietele "mici" au  formatul A5 si se folosesc in general la scoala in ciclul primar si gimnazial. Caietele "mari" sau "Student" sunt de obicei format A4 si se folosesc in general pentru munca la birou sau pentru elevii din ciclul liceal si la facultate.
 caiet a5  caiet a4
 Caiet A5 Pigna licenta Minnie  Caiet A4 Pigna licenta FC Barcelona
O mentiune separata trebui facuta pentru caietele speciale (geografie, biologie, muzica) care sunt un format A4 landscape sau chiar un format B5 landscape (dimensiuni cu putin mai mari decat formatul A4 vezi "Dimensiuni hartie ghid complet" Nu trebuie sa ne lasam amagiti  de pretul cel mai mic. Este posibil sa observam acasa, ca am cumparat un caiet, care  e mai mic cu cativa mm decat formatul standard.

Liniatura

Exista 2 liniaturi standard: dictando si matematica. Pe langa acestea avem liniaturi speciale (tip 1, tip 2, geografie, muzica) precum si foaie velina (fara nici un fel de liniatura). Pentru a avea un caiet de calitate ar trebui sa urmarim ca liniatura de pe fata unei foi sa se suprapuna perfect pe liniatura de pe versoul aceleeasi foi. Liniatura ar fi bine sa fie tiparita intr-o nuanta care sa nu fie, din punct de vedere vizual, la concurenta cu scrisul. In cazul in care cumparam caiete pentru scoala este bine sa le verificam atent. Exista  liniaturi dictando si matematica cu dimensiuni atipice neacceptate in ciclul primar.

Hartia

Hartia este elementul cel mai important de la un caiet. Un caiet "standard" este confectionat din hartie cu un gramaj de 60g/m2. Un gramaj mai redus (55g/m2) inseamna o opacitate mai mica a hartiei ceea ce inseamna ca scrisul de pe verso se poate vedea pe fata colii de scris. Caietele din hartie cu  gramaj de 70, 80, 90g/m2 sunt considerate de o calitate superioara, astfel un caiet din hartie de70- 90g/m2, eventual cu un grad de alb ridicat si evident cu o opacitate foarte buna poate fi considerat un caiet "premium". Pentru caietele cumparate pentru ciclul primar, atunci cand copiii sunt obligati sa scrie cu stiloul, este importanta si porozitatea hartiei. Ideal ar fi sa cumparam un caiet cu o hartie de calitate cu o suprafata neteda, pe care cerneala sa nu difuzeze.

Modul de legare

Exista 3 moduri de legare : cu capse, cu spira si lipite. Capsarea se foloseste la caietele cu un numar de pagini mai mic, de obicei pana la maxim 80 pagini. Foile se rup relativ greu si sunt extrem de durabile. Majoritatea caietelor scolare au acest mod de legare. Legarea cu spira se foloseste pentru un numar mai mare de pagini si este o solutie mai buna pentru o deschidere usoara si completa a caietelor. In cazul caietelor cu spira intalnim 2 tipuri de formate: A4 si un A4+ . In acest din urma caz  foaia este mai mare decat un format clasic. Marginea care este legata de spira se separa de restul formatului A4 prin microperforatii, astfel incat daca rupem foaia obtinem un format A4 "curat". Caietele lipite nu ofera din pacate cea mai buna rezistenta la manevrare, mai ales cand vorbim de un numar mare de foi, asa ca nu le recomandam.
caiet capsat caiet cu spira
Caiet capsat A4, dictando, 80 file, Pigna Clasic Caiet cu spira A4 120file matematica Pigna Quablock

Copertile

Pot fi din carton sau plastic. Cele din plastic sunt usoare, durabile, dar cu un pret ceva mai ridicat. In cazul caietelor scolare, daca alegeti varianta cu coperti de plastic, aveti  avantajul ca nu mai veti fi nevoiti sa cumparati si coperti pentru ele. La caietele cu coperti din carton ar trebui sa fim atenti la gramajul (grosimea) lor, astfel incat sa poata rezista la manipulari indelungate. O mentiune aparte se poate face despre caietele legate in fascicule, cu coperti din carton gros, laminat cu un numar mare de pagini (100-200 pagini) care sunt incadrate in categoria "Registre". Acestea sunt destinate de obicei uzului in birouri si foarte rar la scoala.
caiet coperta flexibila caiet registru
Caiet spira matematica coperta plastic flexibil Faber Castell Registru A4, 192 file, matematica, albastru, Working Up
Un sfat util, venit de la un parinte extrem de grijuliu : daca optati pentru caiete cu coperti din carton, nu le alegeti pe cele cu coperti groase, chiar daca sunt uneori mai frumoase si par mai durabile. Ghiozdanul gimnazial se poate ingreuna destul de mult si in timp poate afecta sanatatea coloanei vertebrale.