Cum să alegeti un purificator de aer potrivit pentru casa dvs

Daca vreti să vă îmbunătățiți calitatea aerului din interior sau  vreti sa va protejati impotriva alergiilor, ar trebui sa achizitionati un purificator de aer. De curand au aparut o multime de modele cu specificatii si preturi din cele mai diverse astfel incat selectarea purificatorului de aer potrivit nevoilor  dvs. poate fi o sarcină descurajantă. Având atât de multe modele disponibile și o mulțime de recenzii despre purificatorele de aer, poate fi dificil să alegeți cel mai bun filtru de aer pentru nevoile dvs. Citeste acest ghid pentru a putea selecta purificatorul de aer de dimensiunea potrivită , tipurile de filtre, precum și pentru a înțelege opțiunile pentru caracteristicile purificatorului de aer potrivit nevoilor dvs Purificator de aer

Cum funcționează purificatoarele de aer?

Folosirea unui purificator de aer este o modalitate bună de a îmbunătăți calitatea aerului interior în casa ta. Aceste dispozitive folosesc ventilatoare interne pentru a aspira aerul și a-l trimite printr-o serie de filtre (de obicei cel puțin două), care la rândul lor colectează o varietate de poluanți înainte de a recircula aerul înapoi în zona de locuit.

purificatoare de aer
Cea mai importantă componentă a oricărui purificator de aer este filtrul. Multe purificatoare de aer au 1,2 sau mai multe filtre pentru a îmbunătăți performanțele de curățare a aerului. Iată câteva dintre cele mai importante pentru o curățare eficientă a aerului.

Prefiltru

Prefiltrele prind blana animalelor de companie, părul uman și alte particule mari înainte de a ajunge chiar la filtrul principal al purificatorului. Unele prefiltre sunt lavabile, dar majoritatea sunt de unică folosință. Fii cu ochii pe prefiltrul tău și spală-l sau schimbă-l dupa perioada recomandată de producător.

Filtru True HEPA

Lucrurile care trec de un prefiltru trec apoi prin filtrul principal. Standardul de aur pentru purificatoarele de aer este un filtrul de aer HEPA . Filtrele HEPA adevărate elimină 99,97% din particule cu o dimensiune de 0,3 microni sau mai mare.
Filtru purificator de aer
Aceasta este o caracteristică obligatorie pentru orice achiziție de purificator de aer. Cel mai bun purificator de aer este cel cu filtru HEPA.Indepărtează în siguranță 99,97% din particulele aeriene de 0,3 microni, inclusiv polen, ambrozie și alți alergeni, viruși, germeni, acarieni, spori de mucegai, mătreață pentru animale de companie și fum de țigară. Selectarea unui purificator de aer cu acest filtru asigură cele mai bune performanțe pentru curățarea aerului interior. Oricine are alergii va găsi, filtrul HEPA extrem de util in reducerea simptomelor din timpul sezonului alergic. Există, de asemenea, o serie de dispozitive care utilizează filtre „de tip HEPA”, care ar putea să nu funcționeze la fel de bine ca cele True HEPA . Cel mai bun pariu este să mergeți cu un dispozitiv  care spune că folosește filtre HEPA sau True Hepa (adică nu doar „tip HEPA”).

Filtre HEPA tratate

Dacă sunteți în căutarea unui aer mai curat, puteți alege filtre HEPA cu tratament antimicrobian. Aceste filtre speciale oferă protecție încorporată împotriva bacteriilor, a mucegaiului și a ciupercilor cauzatoare de miros.

Filtre de carbon

Deși nu curăță neapărat aerul, un purificator de aer cu filtru de carbon este excelent pentru reducerea mirosurilor casnice. Este perfect pentru orice locație din casă unde mirosurile tind să apară în mod regulat. Un purificator de aer cu filtru de carbon este deosebit de util pentru camera unui bebeluș, unde scutecele murdare își lasă parfumul lor. Cărbunele activ este un material excelent pentru absorbția și reținerea mirosurilor si gazelor. Cea mai bună opțiune este un purificator de aer cu o combinație de cărbune activ și tehnologie de filtrare HEPA.

Determinarea dimensiunii camerei unde doriti sa instalati purificatorul de aer

Adesea filtrele de aer sunt selectate în funcție de preț. Dar acest lucru poate fi înșelător și probabil dezamăgitor atunci când aflați că purificatorul de aer pe care l-ați achiziționat nu pare să funcționeze la fel de bine cum credeați. Purificatoarele de aer mai mici pot fi mai puțin costisitoare, dar e posibil sa nu poata purifica aerul in cazul in care dimensiunea incintei esta mare. Asigurați-vă că măsurați spațiul în care doriți să utilizați purificatorul de aer, astfel încât să puteți face cea mai bună alegere în ceea ce privește  purificarea aerului în zona dorită.

Alte caracteristici ale purificatorului de aer de luat în considerare

Dacă alergiile sau îngrijorările legate de răceală și gripă sunt un motiv cheie pentru achiziționarea purificatorului de aer, atunci asigurați-vă că veti căuta caracteristici speciale de protectie la alergie la purificatorul de aer. O altă caracteristică importantă pe care o pot căuta persoanele care suferă de alergii este performanța liniștită, deoarece persoanele care suferă de alergii folosesc adesea purificatoare de aer în timp ce dorm. Indicatorul pentru schimbarea filtrelor este o caracteristică excelentă care va ajuta la menținerea filtrelor de aer curate, fără a fi nevoie să verificați continuu interiorul purificatorului de aer. Un indicator luminos vă va spune pur și simplu când este timpul să schimbati filtrele. Această caracteristică este utilă în special pentru purificatoarele de aer care rulează continuu.

Nivelul de zgomot in timpul functionarii purificatorului de aer

Ar trebui sa fiti atenti la nivelul de zgomot al purificatorului. Acest lucru poate fi important dacă petreceți mult timp în aceeași cameră cu purificatorul de aer. Poluarea fonică poate fi la fel de iritantă ca poluarea aerului. Găsirea purificatorului de aer cu un nivel de zgomot  redus este un aspect important. În general, un purificator de aer cu un nivel de zgomot de 50 decibeli este potrivit pentru majoritatea spațiilor de locuit. Un frigider modern produce aproximativ 50 de decibeli când funcționează. Pentru majoritatea oamenilor, acesta este un nivel de zgomot abia vizibil.

Costul functionarii unui purificator de aer

Achiziționarea unui purificator de aer inseamna deja o gaura in bugetului dvs. Folosirea unui purificator de aer 24 de ore pe zi adaugă costuri suplimentare  bugetului dvs. De aceea vă recomandăm să căutați un purificator de aer cu o eficienta energetica cat mai mare.Poate e mai scumpa achizitia dar va veti recupera banii intr-un timp relativ scurt. Pe de alta parte trebuie sa luati in considerare si costul întreținerii purificatorului de aer. Cel mai mare cost asociat cu funcționarea unui purificator de aer este dat de filtrele de înlocuire. Înainte de a achiziționa orice purificator de aer, interesati-va cât costă filtrele de schimb si la ce perioada de timp ar trebui schimbate.

Concluzii

Ca o concluzie cand doriti sa achizitionati un purificator de aer ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
  • Dimensiunea camerei în care va fi utilizat purificatorul de aer. Alegeti un purificator de aer care sa fie suficient de puternic pentru marimea camerei
  • Alegeți tipul de filtrare de care aveți nevoie acordând o atenție deosebită contaminanților pe care-i doriti eliminati.
  • Asigurați-vă că puteți trăi cu purificatorul de aer. Zgomotul poate fi la randul lui un factor poluant
  • Calculeaza costurile de intretinere. Altfel sar putea ca purificatorul sa devina o simpla piesa de mobilier
  • Evitați purificatoarele de aer care contribuie la poluarea aerului din interior. Purificatoarele de aer care produc ozon ar trebui evitate (purificatoare care folosesc lampi UV pentru purificarea aerului)