De ce este asa de important sa aleg ghiozdanul potrivit pentru copilul meu?

Toamna, aduce cu ea freamatul unui nou inceput de gradinita sau de scoala. Aerul vibreaza de emotiile celor care abia se vor cunoaste si ale celor care se vor revedea dupa o vacanta plina de aventuri si relaxare.

Odata cu noile inceputuri de gradinita si de scoala, vin si responsabilitatile, precum achizitionarea rechizitelor. Iar una dintre cele mai importante este gasirea unui ghiozdan adecvat.

Intre dorintele copilului, pe care il intereseaza, desigur, doar designul si imprimeul cu personajul din desenul sau filmul preferat si necesitatea de a cumpara un obiect util, la care se adauga adesea si problema pretului, parintele este cel care trebuie sa aiba, in final, ultimul cuvant.

Ghiozdanul este poate cea mai importanta alegere pe care trebui sa o faca un parinte la inceput de an. De ce? Din perspectiva bugetului este piesa cea mai scumpa. Aproape poate fi considerat o investitie. Un ghiozdan de calitate poate fi purtat 2-3 ani la rand degrevand bugetele anilor viitori. Pe de alta parte este foarte importanta alegerea ghiozdanului din punct de vedere al functionalitatii. Un ghiozdan bine ales nu va provoca diverse afectiuni ale coloanei vertebrale care  pot afecta copilul o viata intreaga.

In continuare va prezentam cateva criterii importante de care ar trebui sa tineti cont pentru o alegere corecta a ghiozdanului:

Bugetul

Pentru a nu rapi copiilor satisfactia de a contribui la alegerea propriului lor ghiozdan si a va incadra in bugetul alocat, sugestia noastra este sa alegeti imprimeuri neutre (flori, animale, modele geometrice) sau chiar personaje din desene, a caror imagine rezista trecerii timpului.

O licenta la moda, cu personajele preferate, inseamna cresterea pretului unui ghiozdan cu cel putin 20-30% si exista riscul ca intr-un an de zile, licenta respectiva, sa nu mai fie de actualitate si ghiozdanul sa se deterioreze.

Daca este bine ales si cu un grad ridicat de calitate, ghiozdanul poate fi o investitie pe termen lung.

Ghiozdan gradinita 3D Elsa Koh I Noor Ghiozdan gradinita Superman Mini ghiozdan gradinita, PSRS1928-2, roz, Princess Pigna Ghiozdan gradinita, CARS1741-3, gri, Cars 3 Pigna
Ghiozdane de gradinita

Materialul ghiozdanului

In primul rand materialul din care este confectionat ghiozdanul trebuie sa fie usor (vinyl, nylon). Aceste materiale au avantajul ca sunt impermeabile si rezistente, inclusiv la variatii de temperatura. Ideal ar fi sa se poata spala la masina si sa evitati imprimeurile cauciucate, cu paiete sau din alte materiale care se deterioreaza repede.

Materialul de pe spatele ghiozdanului este bine sa fie confectionat din material poros sau reticular, de foarte buna calitate, pentru a evita transpirarea copilului.

Manerul ghiozdanului trebuie sa fie solid, confortabil si confectionat din materiale rezistente la incarcaturi, iar fermoarele este important sa functioneze impecabil, deoarece sunt foarte solicitate.

Un plus il constituie prezenta elementelor reflectorizante pe bretelele, fata si lateralele ghiozdanului, pentru siguranta la deplasarea in trafic a copilului.

Ghiozdan scolar clasa 0, MNRS1842-2, rosu-negru, Minnie Mouse Pigna Ghiozdan scolar clasa 0, MKRS1942-1, albastru-multicolor, Mickey Mouse Pigna Ghiozdan scolar clasa 0, HKRS2142-1, roz, Hello Kitty Pigna Ghiozdan scoala clasa 0, SMRS2042-2, Spiderman Pigna
Ghiozdane clasa 0

Ergonomia ghiozdanului

Pentru a transforma drumul catre scoala intr-o experienta placuta, trebuie sa tinem cont ca este esential ca ghiozdanul sa asigure comfortul si sanatatea spatelui copilului dumneavoastra.

Ghiozdanul este purtat de copii, in medie, 175 zile pe an, iar oasele lor si coloana sunt inca in dezvoltare, deci mai putin stabile, comparativ cu ale unui adult.

Doua componente foarte importante ale unui ghiozdan sunt bretelele si partea din spate (peretele auxiliar). Bretelele trebuie să fie ajustibile, late si sa contina bureti de buna calitate. Exista la anumite modele o curea toracala, ajustabila pe inaltime, care confera stabilitate si sustine bretelele de umar sa nu alunece. Alte modele au  si o curea care se strange in jurul soldului care distribuie o parte din greutatea ghiozdanului de pe umeri catre zona pelvisului, ajutand astfel spatele.

In acelasi timp, partea din spate cu forma fixa si captusita cu strat subtire de burete, contribuie la asigurarea confortului copilului, urmarind forma anatomica, astfel ca el sa nu simta colturile cărtilor sau alte obiecte aflate in ghiozdan. Unele ghiozdane ortopedice pot avea in peretele auxiliar 2 placute din aluminiu sau alt material plastic pozitionate de-a lungul coloanei vertebrale.

Pozitia corecta a ghiozdanului este cat mai apropiata de spatele copilului, de aceea trebuie sa reglam cu mare atentie bretelele astfel incat, fundul ghiozdanului sa nu loveasca repetitiv si cu balans mare coloana vertebrala a copilului, dar nici foarte strans pentru a permite miscarile bratelor si respiratia normala. Atunci cand reglam ghiozdanul trebuie sa avem in vedere greutatea copilului si greutatea pe care o are de dus copilul zilnic, dar si hainele cu care copilul este imbracat.

Un sistem ergonomic de ultima generatie este modul complet de ajustare al spatelui ghiozdanului, care permite o potrivire perfecta pe inaltimea elevului.

Ghiozdan scolar Easy Core Line, design NinjaGo Comic LEGO Ghiozdan scolar clasele I-IV, FZRS1965-1, violet, Frozen Pigna Ghiozdan scolar, albastru, Liberty Koh I Noor Ghiozdan scolar Belight Core Line, design Friends Good Vibes LEGO
Ghiozdane casa 1-4

Greutatea si dimensiunea ghiozdanului

Conform studiilor medicale, un ghiozdan plin nu trebuie sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea corpului.

Astfel la achizitionarea ghiozdanului recomandarea este sa cantareasca cel mult 1kg.

Va recomandam ca dimensiunile ghiozdanului, atat lungimea, cat si latimea sa corespunda nevoilor copiilor, astfel, un copil care va incepe clasa pregatitoare sau clasa I nu va putea avea acelasi ghiozdan cu un copil aflat in clasele V- VIII.

Cadrul ghiozdanului trebuie sa nu depaseasca in latime si inaltime umerii copilului (maxim 2-3 cm depasire), pentru a nu-i ingradi sub nici o forma vizibilitatea.

Ghiozdan scolar, HPRS1876-3, negru, Hogwarts Harry Potter Pigna Ghiozdan scolar, EJRS2077-2, Emoji Pigna Ghiozdan scolar GH440, Daco Ghiozdan scolar GH442, Daco
Ghiozdane adolescent

Elemente constructive

Un alt aspect important este partajarea ghiozdanului. Asadar un ghiozdan cu prea multe buzunare de cele mai multe ori nu face decat sa incurce sau sa serveasca drept depozit de resturi, hartii etc.

O compartimentare adecvată cum ar fi: 2 compartimente mari, un buzunar pentru pachetel si unul tip plasa pentru apă, contribuie la dezvoltarea simtului de organizare.

Pentru primii ani de scoala (intre 6 si 10 ani), este recomandat sa se opteze pentru un ghiozdan clasic.

Nu se recomanda pentru aceasta perioada utilizarea gentilor de umar, deoarece greutatea va fi inegal repartizata si de la mici dureri musculare ale spatelui se poate ajunge la deformari ale coloanei vertebrale.

Dupa varsta de 10 ani, puteti sa optati si pentru ghiozdane tip rucsac, cu un cadru mai putin rigid sau pentru trolere.

Ghiozdanele tip troler sunt recomandate atunci cand copilul simte ca greutatea este prea mare pentru a fi carata in spate. Trolerele au avantajul rotilor, dar trebuie sa tineti cont si daca sunt trepte care trebuie urcate.Terenuri accidentate sau borduri peste care trebuie sa treaca  pot deveni adevarate obstacole pentru copil.

Acestea sunt cele cinci sfaturi pe care Papetti vi le ofera, in urma unei vaste experiente, de peste 20 de ani, in vanzarea rechizitelor scolare.

In speranta că v-am facut mai usoara alegerea unui ghiozdan potrivit, va uram succes in noul an scolar!