Hartie de copiator. Ghid complet pentru alegerea hartiei de copiator sau imprimanta

Care este cea mai buna hartie de copiator sau imprimanta? Probabil toti am avut aceasta dilema (si poate inca o mai avem) Hartie de copiator de grad A, B sau C, "hartie cu grad ridicat de alb", "hartie xerox",  o sumedenie de marci si preturi fac  sa-ti pui intrebarea: care ar fi cea mai potrivita alegere pentru mine? Papetti este aici pentru a te ghida in alegerea hartiei pentru copiatorul sau imprimanta ta. Vom prezenta in continuare cele mai importante caracteristici ale hartiei de imprimanta sau copiator de care poti sa tii seama in alegerile tale. Nu vei gasi in acest ghid nimic despre hartia reciclata, hartia foto sau cea pentru imprimantele laser color. Aceste subiecte le vom trata in viitoarele noastre articole.

Hartie de copiator.Gramajul.

In general pentru lucrarile obisnuite standardul unanim acceptat  pentru hartia de imprimanta sau copiator este de 80g/m2. Este o hartie potrivita atat pentru imprimarea laser cat si inkjet. Exista insa si hartie de imprimanta sau copiator de 90g/m2 (de la 100g/m2 putem vorbi deja de carton) cat si hartie cu gramaje de 75g/m2 sau 70g/m2. Pentru hartia de imprimanta sau copiator groasa (90g/m2) ar fi bine sa optati daca aveti lucrari ce necesita o "tinuta deosebita" (dar mare atentie la costuri fiind sensibil mai scumpe) sau lucrari cu grafice sau imagini scoase pe imprimanta inkjet. Hartia de imprimanta sau copiator cu gramaj de 75/70g/m2 este ideala pentru volume mari de imprimare zilnice in general aceste hartii avand in general un pret mai mic de achizitie.
 hartie copiator navigator expression  hartie copiator discovery hartie copiator navigator universal
  hartie de copiator 90g/m2   hartie de copiator 75g/m2  hartie de copiator 80g/m2

Hartie de copiator.Grosimea.

Grosimea hartiei de copiator sau imprimanta este corelata cu greutatea ei. De aceea o hartie de 90g/m2 are o grosime superioara celei de 80g/m2. O grosime superioara da rigiditate (deci si "tinuta") hartiei de copiator  si in acelasi timp ii confera o opacitate superioara. Problemele in alegere apar atunci cand avem mai multe marci de hartie, toate de 80g/m2, dar care au preturi si calitati declarate diferite. Explicatia consta faptul ca standardul pe care-l afiseaza producatorii (respectiv 80g/m2) le permite abateri perfect legale de +/- 2g/m2. Astfel vom avea hartie de imprimanta sau copiator inscriptionata cu 80g/m2 dar in realitate putand sa aiba ~78g/m2 sau reversul~82g/m2. De aici rezulta si diferentele de pret si calitate.
Denumire hartie copiator Gramaj (g/m2) Grosime (microni)
Navigator 83,2 114
Xerox Business 80,3 111
hartie copiator xerox business hartie copiator navigator universal
Se poate observa ca desi ambele hartii de imprimanta sau copiator sunt inscriptionate 80g/m2 gramajul real difera. In acelasi timp si grosimea difera de unde  rezulta opacitate si rigiditate superioara pentru hartia de copiator Navigator Universal

Hartie de copiator.Gradul de alb.

"Gradul de alb" este gradul in care o hartie alba reflecta lumina zilei (spectrul vizibil). Standardul international este dat de CIE. Pentru o hartie alba netratata care reflecta perfect lumina valoarea CIE este de 100. Fabricantii de hartie pentru copiator sau imprimanta adauga agenti optici de luminozitate care sunt proiectati sa sporeasca gradul de reflexie al luminii si fac astfel ca albul sa devina sa devina un "alb stralucitor" ducand valorile CIE pana in jurul valorii de 170. Ar mai fi de spus ca daca in majoritatea fiselor tehnice de la producatori ni se va da valoarea CIE pentru masura gradului de alb, in Romania singurul laborator acreditat (LAREX)pentru a masura gradul de alb al hartiei de copiator sau imprimanta, foloseste un standard european ISO ale carui valori variaza pentru hartiile comercializate in mod curent in intervalul 90-110%.  
Denumire hartie copiator Gramaj (g/m2) Grosime (microni) Grad de alb CIE/ISO Opacitate
Discovery 75 106 CIE=161 92
Navigator Universal 83,2 114 CIE=172 >93
Double A 80,7 max.110 CIE=161-165 93,8
Xerox Business 80,3 111 ISO=112,21  93,42

Hartie copiator.Opacitatea.

Opacitatea masoarea rezistenta la trecerea luminii printr-o hartie de copiator sau imprimanta. In limbaj popular am spune ca masoara transparenta hartiei. Este un indicator de calitate important, mai ales cand vrem sa tiparim fata-verso. Cele 4 caracteristici prezentate mai sus  sunt suficiente pentru a alege in cunostinta de cauza hartie de copiator sau imprimanta potrivita pentru birou sau utilizare casnica. Desigur exista si alte caracteristici ce pot fi luate in considerare: umiditatea, rugozitatea, luciul, netezimea, stabilitatea dimensionala, etc. Dar aceste caracteristici sunt in general importante pentru firmele cu volume foarte mari de print. Ar mai fi de adaugat ca unii producatori isi clasifica hartie de copiator sau imprimanta in functie de modul de tiparire pe care urmeaza sa-l folosim laser, inkjet. Astfel pe ambalajul hartiei de copiator vom regasi diverse calificative acordate in functie de modul de tiparire. Ar fi bine sa tinem seama de recomandarile producatorului, acest lucru ajutandu-ne sa obtinem printuri de o calitate superioara si in acelasi timp ajutandu-ne sa facem economii de toner sau cerneala, marind si durata de viata a copiatorului sau imprimantei.
caracteristici hartie copiator xerox transit caracteristici hartie copiator xerox business
Hartie pentru copiator Xerox Transit Hartie pentru copiator Xerox Business
Pentru cei care constientizeaza importanta pe care a capatat-o lupta pentru un mediu cat mai putin poluat, pe ambalajul hartiei de imprimanta sau copiator vom gasi uneori diverse embleme care sunt de fapt certificari pentru standardele de mediu, respectate de producator in procesul fabricarii. Principalele standarde de mediu sunt:

PEFC.

Programul pentru Promovarea Certificarii Padurilor verifica faptul ca materiile prime pe baza de lemn provin din paduri certificate ca regenerabile.

FSC.

Forest Steward Council verifica faptul ca materiile prime pe baza de lemn provin din paduri administrate responsabil, conform standardelor FSC.

Blue Angel.

  Blue Angel este o eticheta aplicata produselor realizate exclusiv sau in mare parte pe materie prima reciclata.

Nordic Swan.

Nordic Swan este o eticheta ce defineste criteriile privitoare la emisii de carbon, consumul de energie, provenienta materiilor prime si a substantelor folosite in procesul de productie. Alte tipuri de certificari pe care le regasim pe ambalajul hartiei de copiator sunt:

ColorLok

            Tehnologia ColorLok presupune tratarea hartiei de copiator cu aditivi speciali ce asigura o calitate superioara imprimarii. Impreganarea cu aditivi duce astfel la culori mai stralucitoare, negru mai pronuntat si o uscare de 2,5 ori mai rapida ce previne riscul de intindere a culorilor, documentele putand fi folosite imediat. Care este cea mai buna hartie de imprimanta sau copiator? Nu exista raspuns la aceasta intrebare. Cea mai  buna hartie de imprimanta sau copiator este aceea care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Acum insa dupa ce ai citit articolul nostru poti alege in cunostinta de cauza.
fisa tehnica Vari Copy fisa tehnica Navigator Universal fisa tehnica Sky Copy fisa tehnica Multicopy fisa tehnica Navigator Expression fisa tehnica Maestro Standard+
fisa tehnica HP home-office fisa tehnica Double A fisa tehnica Discovery 75 fisa tehnica Ballet Universal fisa tehnica Recyconomic Classic White fisa tehnica Xerox Business
fisa tehnica Artist Standard